Jdi na obsah Jdi na menu
 


Osamělé toulky zaberounské

27. 9. 2008

Využívám skutečnosti, že jedu sám, a volím cíle mému srdci blízké, které by zároveň až tak nekonvenovaly spolujezdcům. Jasně, v prvé řadě rozhledny, tedy přesněji ty kovové, prutové, kinklající se a vybavené roštovými schody a podlahami. Evě tahle třeskutá kombinace rozhodně nejde pod rypec… tak proto. No a co bude navíc, se dá pružně zvolit při cestě.

Poklidnou sobotní Prahou se protáhnu bez jakýchkoliv zádrhelů. Tam, kde ve všední den člověk nedůstojně poskakuje a dusí se v nekonečných jamech, tam se v sobotu vezu poklidně výletním tempem a jen občas zastavím u některého ze semaforů. Město opustím přes Motol, a až do Vráže sleduju „starou berounskou“. Nahoře na kopci uhnu a konečně se na dlouhou dobu zbavím hlavních vozovek.

Přejezd, poslední domky vesnice, krátké stoupání, les. Někde tady by měla být první dnešní rozhledna, Lhotka u Berouna. Zdálky byla vidět, zblízka vadí značně husté listnáče. Projedu celý les, ale nikde odbočky nevidět. Jen jedna mýtinka na začátku je slibná, neb tam parkuje pár aut. Na kraji vísky Lhotka mě ručně hrubě tesaná směrovka odkazuje zpět. Ok, vracím se na onu mýtinku, kde zastihnu starší paní u auta. Zeptám se, a jasně, jsem na správném místě. Prej přes silnici vlevo.

Nejprve trochu koketuju dojet až k patě by engine, ale pak usoudím, že sobotní pohodu nebudu rušit svým boxíkem. Odstrojím se tedy, vše nepotřebné uzamknu na motorce, a vydám se pěšmo. Teplo je tak akurát.

Necelý kilometřík víceméně po rovině prospěje k rozhejbání ztuhlé kostry. Závěrečný úsek dává výběr, buďto oklikou a lehkým stoupáním, nebo přímo spádnicí, leč s trochu větším gradientem. Ok, kratší cestou nahoru, tu delší dám při sestupu. K vrcholu si trochu zafuním, ale při výstupu schodištěm, vinoucím se podél trubkového hlavního nosníku mne příjemně ochladí lehký vánek. S jednou zastávkou na výdych končím na vyhlídkové plošině.

http://www.hrady.cz/index.php?OID=5006

Rozhledna Lhotka u Berouna

Na první pohled nenápadná předberounská krajinka vypadá shora skoro líp než z horizontálu. Jen to trochu kazí ta šedivá paneláková hradba na východním obzoru. Dalekou dohlednost znemožňuje lehké kouřmo, naopak bonusem jsou pozdním babím létem probarvené listnaté lesy kolem. Hezká předpolední půlhodinka v již tradičním osamění ve výškách.

Do Berouna sjedu chýnovskými serpentínami, centrum mne moc nezdrží, a hybaj dál na západ. U dálničního exitu Beroun-západ uhnu opět vpravo. Dalším cílem je hrad Točník a jeho dvojník Žebrák. Samo, k nim se mohu dostat lehce po hlavní, jsem ale na vejletě a volím proto trasu vedlejšími silničkami. Ty se vinou nekonečnými křivoklátskými hvozdy. Mám to tady rád, neb strašně málo vesnic, a o to víc nepatrně dotčené přírody. U samoty Kublov uhnu vlevo a údolím Stroupinského potoka se zvolna vracím do civilizace. Cíl už je na dosah, na mohutném zalesněném výběžku se rýsuje silueta Točníku.

Na jižním úbočí narážím na parkoviště, kde mi bude zřejmě dáno odstavit stroj a funět dál po vlastních. Starší, leč svižná a sympatická paní výběrčí se mnou chvilku nezávazně o všem a ničem kecá. Jen tak mezi řečí se zmíním, že výstup v motohadrech nebude až tak to pravé ořechové. Skoro spadnu z mašiny překvapením, když madame bryskně replikuje, že ať tedy jedu dál. Těsně pod hradem je prý ještě jedno parkoviště, kam může pustit ty tělesně méně způsobilé, podle uvážení. Rychle se loučím, než tahle nebývalá přízeň bohů pomine, startuju a mizím vzhůru.Zbývajících pár kroků do předhradí je paráda, přeci jen, škrábat se sem v poledním slunku by nebyl zase až tak lábuš. Mám štěstí (nebo smůlu, jak se to vezme), že zde zrovínka probíhají svatováclavské slavnosti. Kladem je stylový ruch na hradním nádvoří, záporem přeci jen vyšší cena, kalkulující s celodenním pobytem. Chvilku se nezávazně bavím s dámami u vchodu,  a posléze slavím částečný úspěch. S tím, že si chci jen prolízt hrad, platím pouze část vstupnéhoJ že by druhá míza, he? Nebo mi osud něco naznačuje (a to von smí J)? Pak ale hříšné myšlenky zapudí na sítnici bezděčně promítnutá Janina podobizna, zklidním hormon a zamířím mezi hradby. 

http://www.tocnik.com/entry.php

Královský palác hradu Točník s replikou středověkého jeřábu

Hodinu a půl se víceméně nahodile toulám rozlehlým hradem, obdivuji a vychutnávám jeho zapadlá a tichá zákoutí spíš, nežli středověce hlučné hlavní nádvoří. Nakonec moji pouť přeruší vybitá baterka foťáku. Šáhnu po rezervní, a ajajaj, taky prázdná.

Vstupní brána do nádvoří

Vzpomínám, při posledním výjezdu jsem si říkal, doma nabiješ…. a prd, vašnostiL. Protože chci ještě pár foteček, zajdu do hradního bufítku, poručím si čaj a poprosím obsluhu o trochu nabití – ještě že mám nabíječku s sebou. Sedím, popíjím čajík, počumuju kde kdo co a jak. Jen tak z nudy se prohrabuju fotobrašnou – a na co že to naráží prstíky mé, ušmudlané? Ještě jedna baterka…. ani netuším, že s sebou tahám tři J. A tahle je navíc plná po okraj. Takže, zase slunce v duši a pohoda vůkol.

Královský palác z vnitřního nádvoří

V klidu dokončím obhlídku majestátního hradu, rozloučím se s přívětivými gate guardiankami a hybaj pryč. Zvenčí si ještě pečlivě prohlídnu plně funkční repliku středověkého šlapacího jeřábu a na velkých tabulích si přečtu leccos zajímavého o obdobných dřevěných strojích, bez nichž by ozdoby naší krajiny asi nevznikly. I s místním exemplářem se občas experimentálně zdvihají břemena.

Točník zdola

Dole na parkovišti se ještě vyplatím sympatické výběrčí, kousek pod hradem stavím pro pár fotek jeho i protějšího Žebráku a už je přede mnou opět bývalá hlavní na západ.

Jeho méně šťastný protějšek Žebrák

Nejedu dlouho. Hned dalším korálkem na asfaltové stuze jsou Cerhovice. Ničím významná obec, z mého úhlu pohledu ale zajímavá tím, že na jejím severozápadním okraji se už přes rok „vypíná“ k nebi rozhledna.

http://rozhledny-cr.wz.cz/cerhovice.html

Slepá ulička mezi rodinnými dojmy mne vyplivne na louku, tu přejedu a stavím hned vedle oploceného prostoru stožáru. Mezi ním a lesem je malá odpočívka, tak akurát pro mírně znaveného postaršího mototuláka. Nejdříve ale nahoru!

Výstup na plošinu není z těch namáhavých. Ani zde by si Eva moc nezalebedila, bo pod sebe je vidět více než normálno jest. Rozhledna sama je klasická prostorová prutovka, tudíž oko se pocitově taky nemá skoro čeho chytit. Já ale obdobné fobie nevlastním, takže si rozhled po mírně zvlněné podbrdské krajině užiju.

Když mě na plošině vystřídá mírně hlučná rozvětvená trojgenerační rodinka, tak sjedu jako lasička dolů, usídlím se za dřevěným stolem, otevřu mého oblíbeného Tulipa

Rozhledna Cerhovice

http://english.tulip.dk/

vybalím chleba

http://www.united-bakeries.cz/delta/uvodni-stranka/info.html

a láhev točené vody

http://www.pvk.cz/

a střídmě a prostě, po poustevnicku, jak už to mám ve zvykuJ (však je to na mé asketické, až vyzáblé postavě vidětJJJ) poobědvám. Však už je taky po druhé. Když nemám s sebou parťačku, nějak zapomínám papat.

A opět dál na západ! Za Mýtem odbočím vpravo a zajedu omrknout konečnou letošní jawácké ukončowačky. Nezdržím se a pádím dál.

Na okraji Rokycan definitivně mizím ze staré plzeňské. Odbočka vlevo, dlouhý průjezd lesním masívem jižně od Starého Plzence, za Štáhlavy se už na obzoru rýsuje další postupný cíl. Z temného hvozdu září světlá věž hradu Radyně. Už jsem jej před pár lety prolezl, ale nějak jsem tehdy pozapomněl na fotky, tedy dnes si díky trase výše uvedené doplním.

Na parkovišti pod hradem narazím na jakési motorkářské hnízdo. Skupina mlaďasů na nízkoobjemových endurech se věnuje hradu, dvě motorkářky sedlající dvě pětistovky se na lavičce pod hradem věnují daleko spíše samy sobě. Skoro jako kdybych ve vzduchu čichal stopová čtyři procentíčka…. Moc po nich nevejrám, bych nebyl za oplesnivělého voyeura (nebo, a to by bylo horší, by mne mohly přizvat…), a raději vyrazím k hradu s foťákem. Sluníčko svítí, bohužel ne až tak z ideálního směru. Chtělo tu bejt ráno neb brzy dopoledne, no nic, počtvrté už sem nepojedu L.

Hrad Radyně

Nějak se schumelilo, že od hradu odrážíme všichni najednou. Na nepomucké silnici se rozdělujeme, každý jinam. Já mířím stále rovně za nosem, přes Nebilovy se zapadlými místními silničkami proderu až do Řenče. Tato vesnička je domovem spolucestovatelů a přátel „Bekrů“. Jejich house nacházím opět s mírnými obtížemi, bo mají fungl novou fasádu a střechu, což jsem samo nevěděl. Těsně před cílem se opět ujistím v tom, že slepě věřit GPSce může jen nezměrný optimista. Nechal jsem se jí zkušebně vést, až mne zatáhla v osadě Háje mezi zahrady starousedlíků, za nimiž se k obzoru táhlo pole, přes které zcela určitě nikdy žádná cesta nevedlaL. Elektronický skřet ale tvrdil opakL.

Nezdržím se u Bekrů moc dlouho, přeci jen jsem kousek za timetablem. Takže ač zván dovnitř, postojíme a pokecáme venku na dvorku. Docela rád postojím a protáhnu kostru, než abych zase dřepěl na zadeli.

Po třičtvrti hodiny se rozloučíme, a já vyrazím za dnešním posledním cíle. Modří už vědí, áno, je to rozhlednaJ

http://www.rence.cz/turisticke-zajimavosti-tipy-na-vylet/rozhledna/

a nedaleká… místní…

Do místní části Libákovice vede zbrusu nová silnice (pamatuju dřívější spíše tankodrom), skoro se bojím zatáček že se sklouznu na mastně lesknoucím novém koberci. Díky souřadnicím od Tomáše mne tentokráte elektronická krabička vede bezchybně. Okreska, rozdrbaná účelovka mezi poli, posléze „vyspravená“ volně navezeným kobercem značně hrubozrnného štěrku. Nic moc, géeso plave jak při Beaufortu 5 až 6, docela se chvilkama bojím, že sebou plácnu. Nic, kašlu na to, kolem jsou čerstvá strniště, tak sjedu a bez obtíží, daleko rychleji a bezpečněji dorazím až k malému háječku, kde je i rozhlednička na vršku Kožich. Poslední dnešní cíl je za mnou, zbývá už „jen“ návrat. Je lehce po páté, takže nemusím uhánět po prudných hlavních, na druhou stranu už to na zastávky a prohlídky moc nejni.

Rozhledna Na Kožichu

Opět montovaná prutovka, klasika, roštovky a tak. Nikde nikdo, tak si vše odložím a pěkně v klidu, nalehko, se vydrápu na vyhlídkovou část vysílače. Rozhled je opět dobrý, ač obzor už je občas zahalený do lehké oblačnosti. Ale je to tady hezký, samota, docela bych si dovedl představit strávit zde noc pod širákem. Jen já, ohýnek, dobré papů, láhev přijatelně ohnivé vody, rozhledna a příroda kolem.

Určím si na GPS přibližnou pochodovou osu na Blovice a nechám se vést jí a očima. Polní cesty se po chvilce ponoří do lesů, občas bláto, louže, takže není divu, že když narážím na místní lesní asfaltku, vydám se po ní. Vede ale nepatřičným směrem, takže příští křižovatka zase pěkně vlevo. Do civilizace se vynořím na kraji Drahkova, kde zmatu ze zahrady vyjíždějícího místňáka. Nečekal příjezd vozidla „po hlavní“ ze směru odnikudJ, ale ustál jsem to. Krleš….

Blovice opouštím směrem východním, stále po zapadlých okreskách. Slunko svítí pěkně odzadu, nikde nikdo, jede se více než fajn. Na kraji Železného Újezda stavím na chvilku u již dříve navštívené rozhledny Na skále.

Rozhledna Na skáleJ 

Odtud se mi už moc variant cesty domů nenabízí. Dlouho jsem nejel krásnou lesní silnicí pod vrchem Třemšína do Rožmitálu, tož si ji zase připomenu. Kvalitní a malebnou silnici si vychutnám, bohužel, vše, i to hezké, má svůj konec. Dnešní „scenic route“ pro mne končí průjezdem Příbramí. I když, ještě chvilku si okreskové kochání prodloužím přes Suchodol do Dobříše. Tam už je definitivní konec, ve Voznici najíždím „strakonickou“ a mířím přímo k rodným vrátkům. Přeci jen, je půl sedmé….

Trocha statistiky na konec: 27.9.2008, ujeto 273 km, čas na cestě devět a půl hodiny no a průměr – celých 29 km/hJ.

 

Náhledy fotografií ze složky Osamělé toulky zaberounské

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

полети от софия до тайланд

(Sownbvs, 13. 4. 2024 8:47)

Очень хорошо страница, Поддерживать полезно работа. thnx! Посетите также мою страничку

посмотрите также мою страничку и дайте ей оценку

https://transcribe.frick.org/wiki/%d0%9f%d1%83%d0%ba%d0%b5%d1%82_%d0%9f%d1%8a%d1%82%d1%83%d0%b2%d0%b0%d0%bd%d0%b5_%d0%a1_%d0%94%d0%b5%d1%86%d0%b0_-_%d0%a1%d1%8a%d0%b2%d0%b5%d1%82%d0%b8_%d0%90%d1%82%d1%80%d0%b0%d0%ba%d1%86%d0%b8%d0%b8_%d0%a5%d0%be%d1%82%d0%b5%d0%bb%d0%b8_%d0%98_%d0%9d%d0%be%d1%89%d0%b5%d0%bd_%d0%96%d0%b8%d0%b2%d0%be%d1%82 пукет уикипедия
https://anotepad.com/note/read/s4a6nnhd тайландия пукет
https://x3.wiki/wiki/User:Kayla0363681 самолетни билети банкок пукет
https://biowiki.clinomics.com/index.php/%D0%9F%D1%83%D0%BA%D0%B5%D1%82_-_%D0%9D%D0%B0%D0%B9-%D0%B4%D0%BE%D0%B1%D1%80%D0%B8%D1%82%D0%B5_%D0%90%D1%82%D1%80%D0%B0%D0%BA%D1%86%D0%B8%D0%B8_%D0%9A%D0%BE%D0%B8%D1%82%D0%BE_%D0%A2%D1%80%D1%8F%D0%B1%D0%B2%D0%B0_%D0%94%D0%B0_%D0%9F%D0%BE%D1%81%D0%B5%D1%82%D0%B8%D1%82%D0%B5 най-добрите дневни екскурзии в пукет

=pat=

Hello, Happykiddi

(NerryraM, 6. 3. 2024 3:26)

Hello from Happykiddi.

Hello, Kiddishop

(PerryraM, 22. 2. 2024 10:07)

Hello from Kiddishop.