Jdi na obsah Jdi na menu
 


Neznámý hrad

19. 12. 2008

S upevňováním českého království a panství velkých šlechtických rodů vznikaly na důležitých strategických bodech strážní hrady. Ty měly za úkol chránit hranice, komunikační linie a přístupy do nitra. Hraniční vrchovina mezi Čechy a Moravou nebyla v tomto směru výjimkou. Jednou z ryze účelových vojenských staveb byl i gotický hrad Roštejn, vybudovaný uprostřed Jihlavských vrchů. Postupem doby ztrácel vojenský význam, a asi v polovině šestnáctého století byl upraven na lovecký zámek, husté lesy kolem byly zabrány na oboru. Naštěstí, něco z jeho gotického jádra se dochovalo dodnes, takže i teď je možné si prohlédnout pár set let staré stavby.

Věž a hlavní brána hradu

Telč na dohled

Jihlavské vrchy leží v jihozápadní části Českomoravské vrchoviny, přibližně na severozápad od známé Telče či Dačic. Přístup k hradu je možný po zapadlých okreskách ze třech směrů. Od jihu z Telče je možno se vydat buďto po „406“ přímo na sever na Třešť, nebo na severozápad po „112“ na Horní Cerekev. Druhá možnost se mi zdá lepší, nicméně ani na jedné hlavní silnici nezůstaneme nadlouho. Po pěti až šesti kilometrech odbočíme vlevo, respektive vpravo, na vesničku Doupě. Přímo v jejím středu je odbočka, vedoucí rovnou do hlubokých lesů, které skrývají náš cíl, jen pár kilometrů vzdálený.

A ještě jeden pohled

Ze severovýchodu je možné odbočit v Třešti při výjezdu na Telč vpravo, úzká okreska vede přes Čenkov a Růženou přímo pod hrad. Od severozápadu se dáme z Batelova přímo na jih po hlavní silnici „134“, na kraji města odbočíme vlevo na Rácov, v něm opět zahneme doleva a přes Lovětín přijedeme do Růžové, kde se připojíme na předchozí přístupovou trasu.

Z okresky vede k hradu krátká odbočka, plac na odstavení motorek je přímo před hlavní vstupní bránou, ve stínu mohutných listnáčů. Takže, odložme tu stroje a vyražme na prohlídku.

Severní křídlo

Vzhůru na věž

Prostorné nádvoří nám kromě vizuálních prožitků poskytne i možnost občerstvení buďto v hradní krčmě, nebo za příznivého počasí i venku. Dát si zde kafe či další pití plus něco malého na zub, pohodlně se venku posadit, počumovat kolem a vnímat pohodu zapadlého místa, něco na tom halt je.

Jižní trakt z hradní věže

Jako skoro na každé takovéto lokalitě, i zde se nabízí prohlídka vnitřních prostor spojená s kustodovým výkladem. Mě osobně z ní nejvíce zaujal hradní ochoz, který byl dříve součástí obranného systému hradu.Co si však rozhodně nenechte ujít, je výstup na unikátní sedmibokou věž, která je současně i nejstarší částí hradu. Jednak můžete při výstupu po strmém a křivolakém dřevěném schodišti obdivovat stavebnické umění tehdejších zedníků a tesařů, a navíc, na nejvyšším patře je díky několika průhledům/střílnám i perfektní 360ti stupňový rozhled po okolí.

Prosluněné nádvoří

Hrad Roštejn najdete na GPS souřadnicích N49 15.129, E15 25.583, bližší info je na

J

http://www.pruvodce.com/rostejn/.