Jdi na obsah Jdi na menu
 


Motomuzeum Rabakov

15. 2. 2008

Východně od Mladé Boleslavi a severně od rozsáhlého komplexu jabkenických lesů leží malá, ničím nevýrazná, spíše tichá a nenápadná vesnička Rabakov. Jak se tam dostat? Ze severu je možné sjet u Sobotky ze spojnice Mladá Boleslav – Jičín na Dolní Bousov a dále na jih po 279 do obce Domousnice. Sem lze dojet také silnicí 280 z Mladé Boleslavi nebo z Kopidlna na hlavní silnici Poděbrady – Jičín. Každopádně, z Domousnice se dáte jižním směrem po 279, je tu železniční přejezd a další cedule již hlásá: Rabakov. Projedete skoro celou ves a skoro na výjezdu se po pravé straně objeví malý poutač společně s vysoko vystavenou známou siluetou Jawy. Jste na místě. Z jihu se do Rabakova lze dostat od Lysé nad Labem, Nymburka či Poděbrad po husté a relativně dobře značené síti místních silniček (z popisu cesty bych se zbláznil – a vy nejspíše taky…).

Obrazek

Jelikož se jedná o soukromé muzeum, tak má otevřeno o víkendech od jara do podzimu, jinak je možná prohlídka jen na základě předběžné osobní domluvy. Majitel, restaurátor a průvodce v jedné osobě, bývalý dlouholetý pracovník Jawy pan Miclík se s vámi dozajista domluví na vyhovujícím termínu.

Expozice je umístěna v rekonstruované hospodářské části typického venkovského zemědělského stavení a je zaměřena na motorky Jawa. Díky nezměrnému úsilí je tu obsažena prakticky celá produkce sériových mašin. Kromě nich je tu i několik prototypů nikdy sériově nerealizovaných modelů, část je věnována i sportovním motorkám, tedy především endurům a plochodrážním speciálům. Na visutých policích je návštěvníkovi k prohlídce připravena slušná kolekce všech možných „padesátek“ (dachlů, pincků, staďáků a jak že se tyhle stroje vůbec nazývaly a nazývají) co jich náš průmysl od války vyprodukoval.

Z „nejawských“ exponátů lze vyzdvihnout legendární Čechii, no a z těch „příbuzných“ je tu Velorex, ne ale ten známý „hadrák“ (co nebourá ale leštíJ), ale jeho čtyřkolý mladší brácha.

Celkově lze návštěvu sice menší, ale obsažné a „našlapané“ expozice jen a jen doporučit. Rozhodně tu získáte přehled o době, kdy české motorky byly na výši a svět se od nás mohl učit (a taky učil). Navíc se seznámíte s vynikajícím člověkem i motorkářem do morku kostí. Na prohlídku počítejte minimálně hodinu, daleko spíše dvě.

No a co s načatým dnem? Jet se někam fajnově projet. Nabízí se tu jednak rozsáhlá a nezindustrializovaná oblast rozsáhlých lesních komplexů jižně, a nebo se vydat směrem severním, kde vás za Dolním Bousovem a Sobotkou čeká oblast Českého ráje. No a tam je nádherných zatáčkových silniček hafo, jen si vybrat.

 

J

Obrazek

Obrazek

Obrazek

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

termín návštěvy motomuzea

(Ing. Hanuš Hrabánek, 9. 5. 2017 16:52)

Vážený pane Miclíku,
prosím o sdělení, zda by bylo možno navštívit Vaše motomuzeum ve čtvrtek, dne 24.5.2017 odpoledne. Přijede mi na návštěvu kolega ze SRN prof.Ing.Arch. Baum, jinak motocyklový nadšenec a hrozně rád by si Vaše exponáty prohlédl.
Děkuji předem za zprávu a Vaši ochotu.
Hanuš Hrabánek Mladá Boleslav

Krásné stroje fajn člověk

(Jarin a Jarka, 17. 6. 2010 9:42)

Můžeme jen doporučit je na co koukat a o čem povídat. Jarujara..))