Jdi na obsah Jdi na menu
 


Les Království

10. 8. 2008

Na Labi druhá

Povodně nejsou v Čechách „vynálezem“ posledních let. Podhorské oblasti jimi byly sužovány již od doby, kdy se zde lidé usídlili. Není tak divu, že jakmile lidská dovednost dosáhla úrovně, kdy mohla úspěšně navrhnout a postavit velké přehrady, taky tak učinila. Nejinak tomu bylo v Podkrkonoší, kde Labe Hráz ze vzdušné stranyzhusta ničilo vše v okolí. První přehradou byla známá Labská těsně pod Špindlem, a další přišla na řadu tam, kde horské hřebeny zvolna přecházejí do východočeských rovin, tedy nad Dvorem Králové nad Labem.

Plány vznikaly na přelomu devatenáctého a dvacátého století. Vlastní stavbu má „na svědomí“ ještě „staré a prohnilé“ Rakousko-Uhersko, neboť proběhla v letech 1910-1919, vodníKouzlo industriální architektury elektrárna pak byla dokončena v roce 1923. Tehdy ještě nebyl znám železobeton, takže hráz je postavena klasicky z kamenných kvádrů tzv. „kyklopským zdivem“, což není na našich hrázích zrovna obvyklé. I na stylu stavby je doba vzniku, kdy projektanti užitkových staveb dbali i na estetickou stránku věci, znát, a o to je tato ryze technická stavba půvabnější a fotogeničtější. 

Příjezd s Krkonoši na obzoru

Návodní stranaNejjednodušší cesta na hráz je ze Dvora Králové nad Labem. Z něho vyrazíme na severozápad po silnici „299“ směrem na Debrné a Hostinné, a po čtyřech kilometrech zahneme v lese na první odbočce vlevo, směrem na Bílou Třemešnou. Jedna zatáčka a jsme na místě, na severním předmostí hráze. Je zde menší parkoviště, stejně jako na protějším břehu, kde je To samé, leč bez vegetacejednak stavení hrázného, vybudované ve stejném stylu, a hlavně, velká informační tabule, ze které se zvídavec může ledascos zajímavého dozvědět.

Z jihozápadu jsou výchozím bodem přístupu motocyklově proslavené Hořice. Z nich vyjedeme po trati známého okruhu proti směru závodu, směrem na Dvůr Králové. Kvalitní silnice „300“ překonává jeden horizont za druhým (bacha, některé zatáčky zde záludně utahují a vynášejí – vlastní, skoro neblahá, zkušenostL), a po cca čtrnácti kilometrech odbočíme v lesní zatáčce vlevo na Bílou Třemešnou. Zde uprostřed obce uhneme vpravo a otevřeným terénem Místní silničky chutnají motorkářůmsklesáme k jižní stranu hráze.

Pakliže si na přehradu odskočíme z pobytu v našich nejvyšších horách, můžeme s úspěchem sledovat tok Labe, od Vrchlabí přes Kunčice nad Labem a Hostinné vede docela příjemná a zajímavá silnička hustě osídleným údolím. 

Blízké okolí stojí za projížďku

K výjezdu na kratší kolečko po podhorských klikatících se silničkách láká hlavně oblast severozápadně od labského údolí. Zvičina, Raisova chataLázně Bělohrad, Pecka se stejnojmenným hradem, Mostek s lázněmi a kempem nebo dominantní kopec Zvičina, to jsou místa na okruhu, který má několik, stejně hodnotných, variant, a záleží jen na vás, kterou si vyberete a posléze prokroužíte. K uspokojení všech hmotných potřeb je tu Dvůr Králové nad Labem, kde mimo jiné naleznete světoznámé safari. Poblíž města je letiště – to kdyby byl zájem si přehradu i okolí prohlédnout z modravých výšin. A věřte, pohled z této perspektivy má taky leccos do sebeJ.

JiB

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář