Jdi na obsah Jdi na menu
 


Hasiči a požárníci

24. 1. 2009

Cesta za dnešním cílem nás zavede až na dohled severní hranice, pouhý kousek od hlavního města kraje Libereckého. Nečeká nás žádný navigační rébus. Stačí z města pod Ještědem vyrazit přímo na západ po výpadovce s číslem „35“, ukazatele budou směřovat na Hrádek nad Nisou,

K návštěvě zve i jedna ze stříkaček v plenéru

Jablonné v Podještědí či Nový Bor. Ani nestojí za to se moc rozjíždět, po asi pěti kilometrech přijde na řadu odbočka vpravo na Chrastavu. Z opačného směru, tedy ze západu, nás do místa návštěvy přivede silnice od Nového Boru a Děčína pod číslem „13“.

V centru městečka odbočíme vlevo z okresky směřující na Frýdlant, a na kraji mezi rodinnými domky nás zaujme zrenovovaná bílá budova, kde místní hasičské muzeum sídlí. Parkoviště je hned vedle, a tak nic nebrání následné prohlídce.

Nadšenci se činí

Muzeum je výsledkem dlouholeté mravenčí práce zapálenců z místního dobrovolného hasičského sboru, který tady vznikl

Slavnostní přílba

už ve druhé polovině devatenáctého století. Protože zde byly Sudety, tak samozřejmě většina tehdejších krotitelů ohnivého kohouta hovořila německy. Po jejich odsunu se tradice chopili čeští osídlenci, a navázali na ni úspěšně. A protože čas nestojí, jejich vybavení postupně zastarávalo a bylo

Ruční stříkačka

nahrazováno modernějším. Staré mašiny se však neodebraly na smetiště dějin a do chřtánů vysokých pecí, ale byly uschovány jako památka a připomínka časů minulých. A když se jim podařilo sehnat i vhodný výstavní objekt, vzniku muzea už nic nebránilo.

Vozová ruční stříkačka

Dvoupatrová expozice obsahuje jednak drobnější exempláře, jako jsou ruční hasící přístroje a pomůcky, součásti výzbroje i výstroje hasičů současných i těch z předminulého století, jakož i z časů, kdy se jim říkalo nepřípadně požárníci. Obzvláště půvabná je sbírka služebních i slavnostních příleb. Těžištěm výstavy jsou bezesporu hasičské stříkačky, od těch ručních a (doslova) přenosných, až po ty vezené či tažené. První z nich byly stavěny na základě koňských povozů,

Skoro moderní motorová přívěsná stříkačka

čerpadla byla poháněna ruční silou, tu však brzy nahradily parní stroje, dnes okouzlující hlavně svým klasickým strojařským provedením v mosazné, měděné a litinové podobě. S postupem vývoje spalovacích motorů byly jimi parní stroje brzo nahrazeny, hlavně díky mnohem kratšímu startu. A jakmile byly k dispozici platformy nákladních aut, vznikly klasické automobilní cisternové stříkačky tak, jak je známe dodnes. Celou tuto vývojovou řadu si můžeme v expozici prohlédnout a porovnat pracovní podmínky hasičů dnes s těmi minulými. Odborný průvodce je samozřejmě k dispozici a doplní prohlídku o výklad podle potřeby a zájmu návštěvníků.

Dřívější chlouba a dnešní parádní kousek - parní stříkačka

Hospůdka na závěr

Součástí objektu je i pohodová „hasičská“ hospoda, kde lze v příjemné atmosféře načerpat síly nějakým tím tekutým i tuhým občerstvením, popřípadě posedět a pokecat s přítomnými dobrovolnými hasiči.

Jestliže zbude trochu času, lze jen doporučit malý výlet jižním směrem a navštívit místní dominantu, vrchol Ještědu.

J

Na netu:

http://www.turistik.cz/cs/pruvodce/cil/muzeum-hasicske-techniky-chrastava

http://www.chrastava.cz/muzeum/cesky/hasm.htm

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář