Jdi na obsah Jdi na menu
 


Jizerky jako na dlani

24. 4. 2008

Jižní svahy Jizerských hor spadají do hustě zastavěného a obydleného údolí, kde leží Jablonec nad Nisou, Smržovka a Tanvald. Mezi Smržovkou a Velkými Hamry tvoří úzké údolí Kamenice oblouk, nad kterým ční Černostudniční hřbet. Jizerské hory a jejich nejbližší okolí jsou známy hustou sítí rozhleden. Rozhledna Černá Studnice a prostranství před níVětšinu z nich vybudovali agilní němečtí turisté a spolkaři již za panování stařičkého rakousko-uherského mocnáře. Jejich úsilí „neunikl“ ani nejvyšší vrchol výše uvedeného hřbetu, 886 metrů vysoká Černá studnice, ležící jižně od Smržovky. Otevřenou dřevěnou konstrukci z roku 1885 vystřídala v roce 1905 dokončená kamenná věž, která v nezměněném stavu přečkala až do dneška.

Silniční přístup je možný ze tří stran, pouze z východu to jde jen pěšky. Ze severu lze odbočit z hlavní magistrály spojující Liberec s Tanvaldem celkem třemi odbočkami na jih, stačí sledovat cedule do Nové Vsi a Černé Studnice. Západní přístup lze začít ve Vrkoslavicích na silnici č. 287 z Jablonce do Železného Brodu. Podle mne však nejhezčí a motorkářsky nejvděčnější je příjezd z jihu. Z Turnova se silnice motá podél Jizery přes Malou Skálu na Železný Brod. První varianta je odbočit vlevo asi kilometr za Malou Skalou a přes Skuhrov mířit Nad stromy vykukuje pouze horní polovinastále na sever. Trochu delší, ale ještě hezčí verzí je dojet až do Železného Brodu, uhnout vlevo na Tanvald a šplhat utaženými zatáčkami, pěkně jednu za druhou. Ale bacha, občas vynášejí…. a kačírek neexistujeJ. Po čtyřech kilometrech je v pravé zatáčce odbočka vlevo na Pěnčín, a přes Huť se dostaneme do Dolní a posléze Horní Černé Studnice. Silničky jsou již horské okresky, úzké a značně zatáčkovité, někde s bordýlkem v nejméně vhodných místech. Kdo jede spíše volnou, vyhrává, ostatní mohou rychlost zaplatit silničním lišejem a po příkopech roztroušenou motocyklovou bižuterií (blinkry, páčky, plasty, však to znáte J).

Jablonec a Liberec, v pozadí JeštědV Horní Černé Studnici se dáme vpravo na ještě užší a dost rozemletou silničku, která nás po dvou kilometrech vyplivne až na plac před chatou a nad ní se tyčící rozhlednou.Vyšplhat na ochoz po několika desítkách ocelových schodů nečiní obtíže, a za minimální fyzické úsilí se odměníme kruhovým rozhledem, kdy upoutá zvláště severní panoráma Hřeben Jizerských hor na severním obzoruJizerek. A protože prožitek má být komplexní, po duševním osvěžení se přímo nabídne i dodání nových sil organizmu. To se dá příjemně zrealizovat v příjemné restauračce hned u paty věže, k výběru je posezení uvnitř nebo i venku. Zde navíc, při dobrém dlabenci, vidíme krásně na motorky.

Zdejší okolí je přímo přehuštěno nabídkami, co, jak a kam dál. Odhlédnu-li od rozhleden a víceméně klasických Jizerek se svými přehradami, hřebeny a podhorskými středisky, i tak je co nabídnout. Bozkovské jeskyně mezi Železným Brodem a Semily, v Čechách raritní (protože jediná) ozubnicová Pohled na východnormálněrozchodná železnice z Tanvaldu do Harrachova, vojenské muzeum poblíž Nové Vsi nad Nisou, zřícenina hradu Frýdštejn nad Maloskalskem, prostě, na pár čtverečních kilometrech se toho najde. Dneska žádné kolečko či trasu nedoporučím, v tomto kraji ať pojedete kam chcete nebo jen oči povedou, tam se rozhodně nezklamete. Každá okreska má co do sebe.

Takže, dobrý výhled a dobrou chuť!

 

J

 

http://www.rozhlednyunas.cz/rozhledny/cerna-studnice-u-jablonce-nad-nisou/

http://www.rozhledna.org/

 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář