Jdi na obsah Jdi na menu
 


Za starými huťaři

19. 2. 2008

Oblast mezi severním okrajem Brna, Adamovem a Blanskem je všeobecně mezi lidem známa jako chráněná krajinná oblast Moravský kras a v něm takové turistické profláklotiny jako Macocha, Punkevní jeskyně a tak dál. Málokdo ví, že díky rozsáhlým minerálním nalezištím je tato oblast Drahanské vrchoviny odedávna známá jako jedno z center metalurgie od jejích počátků. No a o její historii v tomto prostoru, v zemích koruny české a všeobecně o historii hutnictví obecně vypráví expozice zdejšího muzea hutnictví.Obrazek

Jak se k němu dostaneme? Inu, jednoduché to zrovínka není. Ti, kteří pojedou z jihu od Brna musí opustit městský okruh v Židenicích na silnici č. 374 směrem na Adamov. Cirka po patnácti kilometrech jízdy údolím říčky Svitavy souběžně s hlavním železničním tahem na Českou Třebovou přímo v Adamově silnice zahne vpravo do kopců údolím Křtínského potoka (proti jeho proudu) a po necelých čtyřech kilometrech dorazí do malé samoty Josefov. Muzeum je necelý kilometr před Josefovem, po levé straně. Areál není k přehlédnutí, vévodí mu stará kamenná vysoká pec a ve vedle stojící budově bývalého ředitelství hutě je vlastní expozice.

Obrazek 

Ze severu, od Blanska je příjezd možný odbočením z hlavní komunikace č. 379 Tišnov – Vyškov, asi kilometr jižně od odbočky na Blansko. Značení je na Olomučany, tuto vesničku projedete a dlouhým zatáčkovitým klesáním sjedete do údolí. Tady, přímo v Josefově, se dáte na „téčku“ vpravo směrem na Adamov a po chvilce jste u muzea. Mašiny je možno odstavit přímo v areálu a vyrazit na prohlídku.

Prohlídka je koncipována jako samostatná, průvodce a kustod v jedné osobě podá jen na začátku krátký, stručný leč výstižný a obsažný výklad, no a pak je vše na Vás. Podle vlastní zkušenosti prohlídka zabere tak devadesát minut až dvě hoďky.

Obrazek

Kdo by neměl technických památek dosti, tak na toho čeká jeden z mála zachovaných větrných mlýnů v českých zemích. Dostane se k němu při jízdě na sever směrem na Blansko (jak je popsáno výše) tak, že na kraji Olomučan odbočí vpravo směrem Rudice a Jedovnice, no a na kraji Rudic je mlýn již vidět.

Logistika: pro splnění jakýchkoliv byť i náročných a originálních přání je tu metropole pod „Špílcem“, tedy Brno, plné mimo jiného i přátelských a družných motorkářů, (snad nějakého potkáteJ) vzdálené necelou dvacítku kilometrů jižním směrem. No a můj ryze soukromý tip na dobré pošušňáníčko – zámecká restaurace v areálu zámku v Rájci-Jestřebí, cca čtyři kilometry severně od Blanska. Neměla chybu.

 

J

Něco odkazů:

http://www.jizni-morava.cz/Pamatky/Technicke/Josefov_%e2%80%93_hut_Frantiska/

http://www.technicalmuseum.cz/pamatky/hut.htm

Obrazek

Expozice uvnitř budovy podává přehledně pomocí panelů, dobových reliktů a předmětů a i velmi dobře a autenticky zpracovaných a někdy i funkčních modelů starých hamrů, kováren a hutí, tak jak se postupně metalurgie železa a oceli vyvíjela. Dále je zde popsána historie hutnictví v této raně průmyslové oblasti. Druhou, externí, částí expozice je zachovalá vysoká pec z devatenáctého století, stojící hned vedle. Také tu je možno si prohlédnout z jejího ochozu násypky, no a na samotný závěr je možno shlédnout, jakže vlastně tavili železnou rudu naši praprapra…předci, tedy staří Slované. Místní nadšenci tu totiž vedle vysoké pece postavili podle rekonstruované podoby několik pícek na tavení železa a dokonce v nich na zkoušku vytavili na zkoušku, zdali „to fungovalo“, několik odpichů surového železa.

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář